Търговци на електроенергия: АЕЦ "Козлодуй" оскъпява тока за индустрията

Бизнес организации поискаха последният търг за продажба на енергия от централата да бъде анулиран

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Цените на АЕЦ "Козлодуй" са много добри и не са спекулативни. Ако на фирмите не им харесват, да видят цените, по които НЕК продава на големите консуматори"

Александър Николов, изп. директор на АЕЦ "Козлодуй"

"В един пазар, в който няма електроенергийна борса, няма място за спекуланти"

Владимир Дичев, АТЕБ

"Държавната политика не е устойчива, ако стимулира висок износ на електроенергия за сметка на индустриалните потребители"

Константин Стаменов, БФИЕК

Последният търг за продажба на електроенергия за свободния пазар, организиран от "АЕЦ Козлодуй" през декември, предизвика търговци на енергия и представители на отделни индустрии да обвинят ядрената централа, че с действията си на практика оскъпява тока. Недоволството прерасна и в искане търгът да бъде анулиран и на негово място да бъде проведен нов.

Обвинението звучи така - предложеният за свободна продажба ток е по-малко от търсеното количество, а до търга са били допуснати и фирми, които нямат индустриални клиенти, на които да продават. Така е бил създаден дефицит, който заедно с появата на още един посредник по веригата е довел до повишаване на цените.

Недоволните

Според Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), след като с действията си АЕЦ "Козлодуй" завишава цените на тока, централата ще бъде отговорна и за евентуално закриване на производства през тази година. Подобна е позицията и на Българската стопанска камара (БСК) и Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

Обикновено минималната цена на електроенергията, която АЕЦ "Козлодуй" обявява на търговете, е 68 лв. за мВтч, а предложенията на търговците не надхвърлят 69 лв. На последния търг обаче цената достига 72 лв. за мВтч, което изненадва не само повечето търговци на ток, но и техните клиенти - едрата индустрия.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов също призна, че не е очаквал да получи толкова добра цена. Според председателя на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) Владимир Дичев обаче причината да се получи това завишаване на цената, е че на търга са участвали и фирми, които реално нямат клиенти, на които след това да продават енергията. В същото време търговците, които имат договори с големите консуматори, остават без електроенергия и на практика не могат да изпълнят задълженията си.

Затварянето на кръга

Според председателя на БФИЕК Константин Стаменов индустриалните фирми вече са получили писма от търговците за прекратяване на договорите за доставка. Така фирмите, които имат пазар, нямат ток, а тези които имат ток, нямат пазар. Тогава първите влизат в омагьосания кръг и се принуждават да купуват ток от вторите, след което на още по-висока цена да го продадат на индустрията. Резултатът е по-скъп ток и увеличаване на разходите за предприятията.

"Ако целта на АЕЦ "Козлодуй" е била да увеличи цената, можеше просто да се обявят по-високи минимални прагове", коментира председателят на АТЕБ Владимир Дичев. Спечелилите фирми обаче са обявили по-висока от обикновено предлаганата цена.

Според информация на "Капитал Daily" част от тях са "ДАНС енерджи" на Стефан Младенов, "АВВ Електрифициране" на Бистра Акова и "Енерджи маркет", където прокурист е Илко Аков. И трите фирми не са нови на пазара и не за първи път печелят на търговете в АЕЦ "Козлодуй".

Изненада №2

Другата изненада за търговците е, че при предишни търгове АЕЦ "Козлодуй" е взимала предвид какви са нуждите на пазара и всеки е успявал да закупи необходимата му електроенергия. Този път атомната централа предлага само 250 мВт за свободния пазар. Това според търговците е два пъти по-малко от необходимото количество за покриване на нуждите, които традиционно се изчисляват на около 500 мВт.

"Ако бяха предложени достатъчно количества, нямаше да се стигне до настоящия проблем", казва Владимир Дичев. Оценката и на търговци, и на консуматори на енергия е, че така е бил създаден "изкуствен дефицит" на пазара на електроенергия.

Реално обаче разминаването между търсене и предлагане не е точно два пъти. Според изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов на търга всъщност са били продадени 400 мВт, т.е. повече от първоначално предложените. Обяснението му е, че постигнатата цена от 72 лв. за мВтч доближава тази на износа от 73 лв., което обезсмисля продажбата навън. По думите му в момента централата изнася само 30 мВт електроенергия.

Свободен или несвободен пазар

АЕЦ "Козлодуй" не е длъжна да осигурява цялата електроенергия за свободния пазар", каза още Александър Николов. Според Владимир Дичев обаче в момента ток не може да се купи от никъде другаде. По думите му другата държавна централа, ТЕЦ "Марица-изток 2", продава продукцията си само за износ, защото получава по-висока цена от външния пазар.

Цените на частните ТЕЦ пък са още по-високи. Затова и централата в Козлодуй обикновено е продавала повече от първоначално предлаганите количества. Според Николов при средно предлагани 300 мВт продадената електроенергия почти винаги е повече.

Така на т.нар. свободен пазар се появява дефицит, което заедно с традиционната непрозрачност в сектора, донесе на индустрията по-високи сметки за електроенергия. В най-добрия случай това означава загуба на конкурентоспособност, в най-лошия - фалит. Затова и бизнесът отново настоя за диалог с държавните институции, отговорни за контрола и развитието на енергийния пазар и повече предвидимост в поведението на доминиращите участници в този пазар.

Мнения

- Не може когато България има излишък на електроенергия, на вътрешния пазар да има недостиг

Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия: Дефицитът ражда спекула

Проблемът е, че като големи потребители металургичните предприятия участват на свободния пазар, а на тези търгове има недостиг на електроенергия. Потреблението е много по-голямо от това, което АЕЦ "Козлодуй" предлага. Проблемът е в малкото квоти. Може и да има търговци, които, разполагайки с информация, са успели да ги получат. Но ако имаше достатъчно електроенергия, тези търговци нямаше да могат да реализират квотите си на по-високи цени. Недостигът ражда възможности за спекуланти.

Не може, когато България има излишък на електроенергия, на вътрешния пазар да има недостиг. Това е държавна политика и държавна стока. Една държава трябва да осигури ресурс на индустрията, с който тя произвежда. Не може просто някой да каже това е пазарна политика. Не е пазарна, държавата трябва да осигури вътрешния пазар. Все едно държавата да изкупи житото и да го изнесе.

Поскъпването на електроенергията означава сриване на конкурентоспособността. Най-важното е, че това е електроенергия, която отива в региона, и опасността за черната металургия е голяма. Освен това цените на цветните метали се формират на Лондонската метална борса, това е световен пазар, ние не можем да ги увеличаваме и намаляваме. Това, че електроенергията у нас поскъпва, си е за наша сметка.

- Министерството, вместо да реформира енергийните дружества, прехвърля тежестта към индустрията

Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори: Обезпокоени сме от липсата на диалог

Случилото се на свободния пазар на електроенергия подчертава нуждата от държавна политика за индустрията. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се стреми да подобри състоянието на държавните енергийни дружества, като, вместо да ги реформира, прехвърля тежестта към индустрията.

Бизнесът в България очаква ръководството на МИЕТ да е генератор и изпълнител на дългосрочни икономически политики с пазарен характер, а не борд на директорите на един държавен монопол. В редица европейски държави икономическата политика е под шапката на Министерството на финансите.

Ако МИЕТ не успее да намери правилната формула за баланс на интересите, прехвърлянето на икономическата политика към Министерството на финансите ще се окаже крайно наложително. Бизнесът е силно обезпокоен от липсата на диалог с държавните институции, отговорни за контрола и развитието на енергийния пазар, както и от непредвидимостта в поведението на доминиращите пазарни участници.

- Това влияе върху цената на продукцията на енергоемките сектори, които формират износа на страната ни

Българска стопанска камара: Поскъпването вече е между 7 и 8%

Количествата електроенергия, произведени от АЕЦ "Козлодуй", предложени на търг за потребление от индустрията през първото полугодие на 2012 г., са намалени съществено спрямо същия период на миналата година. Другият голям производител на електроенергия - ТЕЦ "Марица-изток 2", не предложи съответни количества на свободния пазар. Това създава реална опасност от спекулативно завишаване на цените на електроенергията за индустриални потребители.

Подобна политика създава изкуствен дефицит на електроенергия за вътрешно индустриално потребление и естествено води до очаквано повишение на цената. Реализираните цени на свободния пазар за 2012 г. до момента показват повишения между 7 и 8%. Това се очаква да окаже сериозно влияние върху цената на продукцията на енергоемките сектори - металургия, химия, рудодобив и др. Същевременно това са отрасли, които в значима степен формират износа на страната ни.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chara avatar :-?
    chara
    • - 1
    • + 16

    Хм
    Значи ток има, но е на висока цена.
    Купувачите на т.нар. "свободна" квота лятото бяха шест компании. Съвсем не случайни при това.

    От друга страна изкуственото удържане цената на електроенергията действа "развращаващо" на индустрията - не стимулира въвеждането на енергопестящи технологии, нито технологично обновяване.
    Тогава?

    Нередност?
  • 2
    dggm avatar :-|
    dggm
    • - 1
    • + 7

    Не е държавна политика подпомагането на тежката металургия нито пък е въпрос на национална сигурност, за разлика от осигуряването на основни хреанителни стоки за населението (хляб без зрелища)

    Г-жа Паунова предполагам се е пошегувала с читателите на Капитал.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 5

    За да не се "затваря кръга", просто трябва да се изчистят ненужните "търговци" на ток..... специално за евтиният ток от АЕЦ (а и не само на АЕЦ)
    Кому са нужни тези междинни пиявици, които само бавят и бъркат търговията, като в същото време оскъпяват тока за крайните потребители, без на практика да добавят и грам "качество" към това което продават?
    Та те даже не могат и да "пипнат" стоката, която препродават???

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 2

    [quote#1:"chara"]въвеждането на енергопестящи технологии, нито технологично обновяване.[/quote] въвеждането им, ей така да се намираме на работа, само оскъпява крайната продукция и жили драгият потребител... което е крайно глупаво да се прави насред кризата в която ни нахендри Меркозето и брюкселските зелки....

    Нередност?
  • 5
    chara avatar :-P
    chara
    • + 10

    До коментар [#3] от "boby1945":

    О, търговците на ток няма да бъдат премахнати. Тъкмо обратното. Брюксел стартира наказателна процедура срещу България заради пренебрегване на директивите на "трети енергиен пакет", т.е. че не осигуряваме равен достъп до газопреносната мрежа и пазара ни на електроенергия не е достатъчно либерализиран и прозрачен.
    Самите изисквания за търговия с електроенергия (като финансови условия - банкови гаранции и депозити) са високи и в някаква степен дискриминационни (изключват попадането на случайни играчи). Просто в енергетиката апетитите винаги са били огромни понеже онези, които са вътре, са разбрали, че властта, която имат, е много по-голяма от тази на премиера и съответно доброволно не напускат това поле. Или поне до момента няма доброволно напуснали.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#5] от "chara":няма никакъв проблем да се премахнат "кухите търговци" - спекулантите с електроенергия, въпреки генералното толериране на спекулата от зелките в Брюксел.... въпрос на правна уредба в страната, НЕК ЕАД и ДКВЕР ....

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    [quote#2:"dggm"]Не е държавна политика подпомагането на тежката металургия нито пък е въпрос на национална сигурност,[/quote] баш държавна политика си е и голям въпрос на национална сигурност, даже ББ се договеди, че "стратегическите" инвеститори, в повечето случаи, му източват национален продукт и като така му "пробиват" бюджета.....

    Нередност?
  • 8
    ivan71 avatar :-?
    Иван
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#6] от "boby1945":

    И как ще стане това с премахването, че не се сещам?
    Какво значи "кухи" търговци? Хич не са кухи, щом са "кихнали" на държавата 200 000 лева за лиценз и към 500 000 гаранция за участие в търг!
    И като почнат да ги "премахват" те къде ще бъдат, а?
    Ще гладат отстрани ли мислиш?

    Нередност?
  • 9
    burov avatar :-|
    burov
    • - 2
    • + 1

    "boby1945" е прав, къде ще ходят си е тяхна работа. Те са паразити между производителя и потребителите за наша сметка, наложени от великия Съветски съюз (грешка - европейски). Ако толкова искат да купуват/продават да се занимават със "зелена" енергия - да видим дали някой би купил, а не да се сърдят, че не им дават от най-евтината, която лесно могат да пласират.

    Нередност?
  • 10
    chara avatar :-|
    chara
    • + 3

    До коментар [#9] от "burov":

    "Зелената" енергия я плащат всички потребители и тя е предмет на преференциално изкупуване от ЕРП и регулативен контрол от държавата.

    "Зелената" добавка в цената на тока, която плаща всеки един от нас, е форма на съпричастност към проблемите на климата и привършването на изкопаемите горива.

    Да си "зелен" е печеливша стратегия. Ама не по нашите земи.

    Нередност?
Нов коментар