Ток от слънчева светлина - вече и в България

Гръцкият собственик на "Стомана индъстри" - "Виохалко", произвежда уникалните съоръжения само за износ. Прогнозите са за развитие и на вътрешния пазар

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новите проекти на "Виохалко"

Предстои до няколко месеца да заработи и новият завод на "Виохалко" за бетонно желязо, съобщи Антон Петров. Той е изграден на базата на линията "Даниели", която "Стомана индъстри" купи от фалиралия "Камет". Капацитетът на линията е увеличен от 200 на 800 хил. тона, а цялостната инвестиция надхвърля 60 млн. евро. Очаква се заводът да започне редовно производство през октомври, а до края на годината от него да бъдат произведени 150 хил. тона арматурни стомани. До 2-3 години "Виохалко" планира да започне и производство на специални стомани, каквито сега не се правят в България. "Стомана индъстри" завършва 2006 г. с 50 млн. лв. печалба преди облагане и след амортизации, съобщи Антон Петров. Другите две основни дружества на "Виохалко" в България - "Стилмет" и "София мед", са с по 15 млн. лв. печалба. Досега инвестициите на "Виохалко" в страната надхвърлят 250 млн. евро.

Антон Петров представител на "Виохалко" за българия

Ако искате да монтирате на покрива си български панел, който преобразува светлинната енергия в електричество ще трябва да почакате поне година.

Продукцията на единствения производител в България на фотоволтаични панели (уреди, които преобразуват светлинната енергия в електрическа) е продадена за година напред, казва Антон Петров, представител на "Виохалко" за България.

Гръцката индустриална група, която в България е собственик на "Стомана индъстри", "Стилмет", "София мед" и още десетина дружества, започна уникалното производство преди около две години, като единственият пазар засега е в Западна Европа. Наскоро годишният капацитет на дружеството производител "Енерджи солюшънс" е бил увеличен от 1.5 до 10 мегавата номинална мощност (това е теоретично максималната мощност, която може да бъде достигната. На практика мощността зависи от количеството светлина, което ще бъде преобразувано). Досега "Енерджи солюшънс" е произвело панели за 2.5 мегавата номинална мощност заради проблеми със снабдяването със суровина от Германия, каза изпълнителният директор на компанията Александър Захариу. Очаквам този проблем да се преодолее окончателно до началото на следващата година и предприятието да заработи с пълния си капацитет, каза още Захариу.

Интересът към този тип енергия тепърва ще расте и в България, прогнозира Антон Петров, базирайки се и на изискването до 2014 г. 25% от производството на ток да бъдат от възобновяеми енергийни източници. Засега в България ограниченото търсене е заради високата цена на съоръжението - 10 кв.м, от които се произвежда 1 кВтч електроенергия, струват 5 хил. евро. Изделията са насочени не толкова към битовите потребители, защото по-интересно е не да спестяваш ток, ползвайки такива съоръжения, а да продаваш на НЕК произведеното от тях. Засега НЕК е декларирала, че ще изкупува електроенергията, произведена от фотоволтаичните панели, за 750 лв. на мегаватчас (за сравнение - НЕК изкупува тока от тецовете по цени между 33 и 55 лв., а от АЕЦ - по 14 лв./МВтч).

Фотоволтаичните панели намират широко приложение преди всичко за осигуряване на ток на труднодостъпни места, където няма електроснабдяване - например за осветяване на фар в морето или за малки острови, които нямат собствена енергийна мрежа. Много табели по магистрали и спирки в западноевропейските държави са осветени по този начин. През последното десетилетие европейската фотоволтаична индустрия бележи сериозен ръст. През 2005 г. ЕС разполага с инсталации за производство на 1793.5 мегавата номинална мощност, като само през 2005 г. са инсталирани 645. Лидер сред европейските производители е Германия, която разполага с капацитет за производство на 600 мегавата номинална мощност, сочат данни на Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия.

Притеснени сме от ситуацията с БДЖ

Производството ни е експортно ориентирано, но износът ни е блокиран заради невъзможността на превозвача да го поеме. Миналата година сме повишили товарите си с 35%, но ако нямаше проблеми, вероятно числото щеше да е по-голямо. На повърхността е проблемът с недостига на вагони - в момента БДЖ има действащи около 6-7 хил. вагона, а някога е имало над 30 хил. Много по-сериозен и по-дългосрочен проблем е състоянието на жп инфраструктурата - първо, не се правят инвестиции в нея, и второ, крадат се релси, стрелки, семафори, бариери по прелезите. скоростта на движение падна рязко - в голяма част от трасетата влаковете се движат с 15-20 км в час. Понякога с месеци не можем да доставим продукцията си. Необходими са кризисни мерки, насочени към подвижния състав и инфраструктурата. Индустрията не може да се развива, ако няма евтин, бърз и надежден жп транспорт.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Ники

    "Засега НЕК е декларирала, че ще изкупува електроенергията, произведена от фотоволтаичните панели, за 750 лв. на мегаватчас " - т.е. 75 стотинки на Kwh, съмнително е тази декларация да се преварне в реална дългосрочна оферта.
    Btw, колко години е експлоатационния срок на подобна инсталация?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    gg

    30

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    saser

    zadyljeni sa po protokola ot Kioto

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Руменов

    Като няма производители има вносители. Аз например последно четох за една софийска фирма, която внася модули само от Германия. Така че като има глад за българско производство има вносно. www.sunsys.info беше май страницата

    Нередност?
Нов коментар