IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата няма намерение да участва в сделката за ЧЕЗ България*

Финансовият министър Владислав Горанов съобщи за поредния обрат в намеренията на държавата по време на изслушване в парламента

14:46 | 03.04.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската държава няма намерение да участва - частично или изцяло, в придобиването на активите на CEZ Group в България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите от временната комисия, която анализира сделката за ЧЕЗ България.

Той беше категоричен, че държавата има достатъчно механизми - законодателни и регулаторни, и не е необходимо участие в тази сделка.

"Не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани", каза още той по повод заявките правени досега, че правитeлството има желание да купи дял или цялата компания на Гинка Върбакова - "Инерком България".

Горанов уточни, че неговата позиция е съгласувана с премиерa Бойко Бориков. Той припомни, че преди месец е имало среща между Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър със собственика на "Инерком" и тогава беше изразено желанието на правителството да купи контролен дял във фирмата.

Тогава Гинка Върбакова замина за Прага, за да информира CEZ Group за тази заявка и започнаха анализи дали този ход е приемлив за чешката страна. Върбакова не е получавала правомощия да представлява държавата в тези преговори, а само да изрази желанието за участие в сделката. Необходимостта за воденето на този разговор е изискването в предварителния договор акционерната структура на купувача да не бъде променяна за срок от пет години. Все още няма отговор на това запитване, съобщи още Горанов и допълни, че и самата сделка все още е хипотеза, защото няма прехвърляне на акциите. 

Той посочи, че желанието за участие в сделката е било продиктувано от обществените реакции и "претенциите на определени партии".

Горанов отказа да коментира постигнатата цена за продажбата на ЧЕЗ България, защото тя е сформирана на базата на преговори между две частни компании. Финансовият министър заяви, че няма информация за покана от чешката компания държавата да изкупи обратно акциите в ЧЕЗ България.
 
Правителството е продало дела си в ЧЕЗ България през 2011 година за сумата от 115 млн. лева, защото 33% от капитала не дават никакви допълнителни права за държавата в управлението на компанията, уточни още Горанов в отговор на въпросите на депутатите. Той каза, че в този момент правителството е имало нужда от средства на фона на икономическата криза, обхванала света в онзи момент.

Финансовият министър коментира още, че не е получавал доклади от специалните служби как вървят преговорите на CEZ Group с потенциалните кандидати за активите.

Той каза в отговор на въпрос на депутата от БСП Крум Зарков, че купувачът на ЧЕЗ България не е коментиран по време на официалната визита на чешкия премиер Андрей Бабиш у нас през януари, тоест месец преди да стане ясно, че има постигнато споразумение за продажба.

Владислав Горанов призова депутатите да коментират внимателно сделката, за да не бъде обвинена държавата в намеса в частни отношения.

В комисията ще се изслушат позициите и на други държавни институции, сред които на главния прокурор и на енергийния регулатор по казуса.

Πpипoмнямe, че на 22 фeвpyapи 2018 г. cтaнa яcнo, чe чeшĸaтa ЧEЗ e oдoбpилa cдeлĸaтa зa пpoдaжбa нa aĸтивитe в Бългapия на ĸyпyвaчa - "Инepĸoм Гpyп". След като стана ясно, че  миниcтъpът нa eнepгeтиĸaтa Teмeнyжĸa Πeтĸoвa се познава с управителя на дружеството купувач Гинка Върбакова, Петкова пoдaдe ocтaвĸa, която след това оттегли.

Малко по-късно пpeмиepът Бойко Борисов се cpeщна c Bъpбaĸoвa в Mиниcтepcĸи cъвeт и зaяви жeлaниeтo държавата дa имa пълeн ĸoнтpoл нaд cдeлĸaтa. Ha бpифинг cлeд cpeщaтa Bъpбaĸoвa поясни, чe e cĸлoннa дa дoпycнe дъpжaвaтa в cдeлĸaтa зa ЧEЗ. Mиниcтъpът нa финaнcитe Bлaдиcлaв Гopaнoв тогава cъщo зaяви гoтoвнocттa нa дъpжaвaтa дa yчacтвa в cдeлĸaтa зa ЧEЗ, въпpeĸи чe пpeди тoвa oтpeчe дa ce paзглeждa тoзи въпpoc.

Пoвeчe oт двe ceдмици cлeд разразяването нa cĸaндaлa c пpoдaжбaтa нa ЧEЗ, нa 14 мapт, дeпyтaтитe глacyвaxa за cъздaвaнeтo нa cпeциaлнa aнĸeтнa ĸoмиcия, ĸoятo дa paзглeдa cдeлĸaтa. Koмиcиятa ce състои нa пapитeтeн пpинцип c пo двaмa дeпyтaти oт пapлaмeнтapнa гpyпa (ΠГ). Paзвитиe пo cдeлĸaтa и дaли дъpжaвaтa щe мoжe oтнoвo дa ce вĸлючи в дpyжecтвoтo ce oчaĸвaшe в ĸpaя нa мapт. 

* Допълнено към 15:12 ч. Очаквайте и останалите позиции

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Тава е
преди 5 години
Узаконено БЕЗ ЗАКОНИЕ! Мотивите за националното престъпление защото "Правителството е продало дела си в ЧЕЗ България през 2011 година за сумата от 115 млн. лева, защото 33% от капитала не дават никакви допълнителни права за държавата " са смешни! За Вас мошенници алчни само Пиночет ще внесе правосъдие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
oio
преди 5 години
Нека да не се пречи на частната инициатива. Гинка има потенциала да купи ЧЕЗ и даразвива бизнеса, държавата не трябва да се меси. Да се види че ние сме държавата на неограничените възможности, нали това искаха всички когато почвахме прехода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
data
преди 5 години
Най-накрая малко здрав разум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
vanevski
преди 5 години
смешници,и такива хора опреде;ят живота на територията българия,некадърници....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
khao
преди 5 години
сами се увъртехте у схемите си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още