10 начина да използваме слънчевата енергия вкъщи

10.07.2012
по статията работи: Елица Елефтерова
Няколко хитринки, които ще направят дома ви по-топъл (или прохладен!), ще ви помогнат да спестите разходи и ще демонстрират уважението ви към природата
10 начина да използваме слънчевата енергия вкъщи
Снимка: Sxc.hu


Използването на слънцето за енергийни цели е познато от древността. То е най-големият напълно възобновяем ресурс за производство на електроенергия. В продължение на столетия обаче се е смятало, че соларната енергия е много по-неефективна в сравнение например с полезните изкопаеми. През последните години този мит беше развенчан. Държавите по света дори провеждат политики в полза на употребата на този източник като основно средство за производство на ток.

Хората могат да гледат на слънцето и по един друг начин - като на лична електроцентрала, която се намира на приблизително 149,6 милиона километра от нас. Ако се използва на микрониво - в домовете ни, соларната енергия може да жилището ни по-топло (или прохладно!), да ни помогне да спестим някой лев и да демонстрира уважението и грижата ни към природата.

Ето защо Econ.bg ви представя 10 начина да "използваме" пълноценно слънцето вкъщи:

Слънчеви топли стаи

Уверете се, че слънцето огрява достатъчно дома ви. Безплатната соларна енергия, от която да се възползвате, може да влезе в дома ви и дори през студените дни да ви сгрява с топлината си. За целта, стига да имате такава възможност, проектирайте прозорците, стените и подовете, така че да събират, съхраняват и разпространяват слънчева енергия. Можете да разширите южния си прозорец. Добра работа би свършила и топлоабсорбиращата зидария за стените и подовете, която ще поема слънчевите лъчи през деня и ще излъчва топлина в стаята през нощта.


                                                             Снимка: Wienerberger.bg
 
Слънце за охлаждане

Когато мислим за слънцето, всички го свързваме с топлината, която излъчва, но пасивната соларна енергия може да се използва и за охлаждане на дома. Най-добрият начин за постигане на това естествено е като не допускате стаите да се нагряват твърде много от лъчите. Но може да се възползвате и от физичните закони. Как? Чрез използването на т.нар. слънчев комин. Слънчевият комин (често го наричат още и топлинен комин) е начин за подобряване на естествената вентилация на сградите с използване на конвекцията на въздуха, нагрят с помощта на слънчева енергия. Сам по себе си той представлява вертикална вентилационна шахта, използваща слънчевата енергия за създаване и увеличаване на естествената вентилация на зданията.

Слънчевите комини използват принципа, че горещият въздух се издига, чрез което се създава вакуум, който се запълва от по-хладен въздух. Горещият въздух се изтласква чрез отдушник на горния етаж (или тавана), а хладният въздух непрекъснато нахлува в помещението. Инвестицията, която ви е необходима, за да се сдобиете с подобен комин ще разберете след консултация с архитект, който да изчисли най-правилно вентилационната инсталация. Това е едно от най-древните средства за естествено охлаждане на дома, широкоизползвано в Африка и страните от Близкия изток. 

Снимка: Wikipedia

Фотоволтаични панели

Правоъгълните панели с тъмно покритие са това, което най-често ни идва наум, когато някой спомене употребата на слънчевата енергия за дома. Фотоволтаичните панели преобразуват пряката слънчева енергия в електричество, което може да се използва веднага или да се съхранява в батерии. С непрекъснатото повишение на цената на електроенергията и на фона на ставащите все по-ефективни и достъпни слънчеви панели, които излизат на пазара, ще оцените моментално предимствата им за дома си. Соларните системи може да бъдат самостоятелни или обвързани в система с електропреносната ви мрежа.

Фотоволтаичниге системи могат да се разделят на свързани към електропреносната мрежа (on-grid) и на свързани към локална електрическа мрежа (off-grid). По-новите модели са така създадени, че не зависят от прякото слънцегреене и работят, дори ако върху тях има плътна снежна покривка. Количеството енергия, генерирано от фотоволтаичната система, зависи от типа, модела, обема и др. Единичен панел, който е включен локално към електрическата мрежа, може да задоволи нуждата на едно семейство от ток за бойлера и осветлението в дома. Инвестицията отново е вариативна в зависимост от големината, типа и марката на устройството.


Снимка: Sxc.hu

Простирайте на слънце

Идеята за простиране на прането на слънце може да бъде възродена. Чрез него употребявате слънчевата енергия в най-естествената й форма и сушите прането си по възможно най-екологичния начин. Не се изисква каквато и да е инвестиция. Ако решите да се сдобиете със сушилник за дрехи, това може да стане във всеки магазин за домашни потреби, а цената им не надвишава 20 лв.

Слънчевата енергия, използвана за пране, освен че е "еко", е и здравословна. Както е известно, силните слънчеви лъчи действат антибактериално. Като казваме "пране", тук трябва да се разбира абсолютно всичко. Много полезно, а и забавно би било да се разходите с децата си до някое село и да изперете одеялата и килимите си в т.нар. “селско перило” (известно още като тепавица), отколкото да ги носите на химическо чистене. Чистата вода и яркото слънце ще свършат чудесна работа, а вие ще си организирате прекрасен пикник, предлагащ мокри приключения и незабравими спомени за децата ви.

Снимка: Journalistbg.wordpress.com

Открийте топлата вода

Затоплянето на водата е енергоемко и скъпо начинание. Ползвателите на “Топлофикация” веднага ще се съгласят с това. Практически затоплянето на водата не само у нас, но и в останалите страни представлява почти 30% от енергийната консумация на едно домакинство, но никой не иска да живее без топла вода. За този проблем също има слънчево решение.

Цените на соларните нагреватели за вода, в зависимост от вида и марката, варират в порядъка от 800 до над 5 400 лв. Някои инсталации са достатъчно елементарни, за да си ги направите и сами. По нашите географски ширини се използва т.нар. “слънчева вода”, която едно време бабите ни са слагали в котли на слънце, а по-късно, особено по Черноморието и къмпингите, летуващите са използвали тъмните бидони, пълни с вода.

Вакуум-тръбен колектор. Снимка: Sunny-del.com

Ако решите да си купувате слънчев колектор за топла вода, инвестицията ви ще се възвърне за по-малко от пет години, особено ако имате и тинейджъри вкъщи, които прекарват значително време в банята.

Най-общо, колекторите са два вида - вакуум-тръбни и плоски. За топла вода у нас най-доброто и ефективно решение са колекторите от първия вид. Те са малко по-скъпи, тъй като системата е значително по-сложна и използва принципи, известни в хладилната техника.

Плосък колектор. Снимка: Mke2011.com

Има опция да използвате медни тръби за топлоносителя като системата наподобява тази на плоските колектори. Разликата е, че колекторът е изолиран от околната среда посредством вакуум. Цената на двата вида колектори е съпоставима - плосък колектор с обща площ 1 кв.м. струва около 700 лв, а вакуумният - около 800 лв.

Водни помпи, задвижвани от слънцето

Водата, която сте загрели, има нужда и от метод, за да стигне от точка А до точка Б. Водните помпи, задвижвани от слънчева енергия, служат за същата цел като помпите с променлив ток, но без да използват конвенционална електрическа енергия или гориво. Помпата, която вече притежавате, може да бъде дублирана с втора, задвижвана от слънчева енергия. Това важи особено за тези, които имат къщи с двор и ползват открит водоизточник.

Помпите, които се използват за кладенците на село, могат много успешно да се възползват от тази иновация, за да направят например поливането на зеленчуковата леха по-екологично. Подобни помпи могата да се намерят в онлайн сайтове или в специализираните магазини за ВиК. За модели с дебит от 1 куб. м/час до 6.5 куб. м/час., цените са между 3000 лв. и 7000 лв.

Затоплете басейна със слънчева енергия

Използвайте слънцето за нещо повече от приятно блещукане по повърхността на басейна. Ако имате открит басейн, спокойно може да използвате за загряването му соларната енергия. Водата в басейна се изпомпва през филтъра и след това циркулира в слънчевите колектори, които я загряват и връщат обратно в басейна. За целта може успешно да се използват вакуум-тръбните колектори.

Осветление от слънцето

Няколко компании предлагат производствени линии на задвижвано от слънчевата енергия градинско осветление, което не изисква окабеляване. Инсталацията включва монтиране на осветителното тяло на добре осветено място. През тъмните часове с меката светлина, която излъчват тези лампи, напомнят на малки слънца в сумрака. Красиви, практични и лесни за инсталиране, осветителните тела, захранвани със слънчева енергия, са екоопция, която не може да бъде пренебрегната. Цените са най-разнообразни, а в момента различните вериги за домашно оборудване предлагат и промоции, които допълнително свалят цената. Подобни соларни лампи могат да бъдат закупени на цена, варираща от 2-3 лева до 20-30 лв. за брой.


Снимка: Zelenagradina.eu

 

Захранвайте малките електроуреди със слънчева енергия

Все още не сте готови да превърнете покрива си във фотоволтаична площадка? Може да използвате слънчевата енергия като се сдобиете с преносими устройства за зареждане на дребна електроника. Ще откриете такива в специализираните магазини за туристическа екипировка. Те се предлагат и в сайтове за соларни джаджи. Подобни устройства са "Juice bag" и "Power pocket", които може да използвате за фотоволтаично преобразуване на слънчевата енергия и да зареждате например mp3 плеър, мобилен телефон или лаптоп.

Соларна енергия и за райска градина

Градината ви така или иначе зависи от слънчевата светлина. Но слънцето може да влияе не само върху растежа на растенията, които отглеждате, а и за устройствата, които използвате за отглеждането им. Спокойно можете да превърнете задния си двор в райска градина, използвайки соларните светлини и водни помпи. За осветяване на градината или на масата, може да се използват свещи или китайски фенери.

Слънцето може да превърне дома ви в едно наистина уютно място. Единственото, което е необходимо, е да използвате въображението си. С малко повече фантазия и желание от ваша страна, може да намерите най-различни приложения на слънчевата светлина. Освен всичко друго, тя би ви помогнала да намалите сметките си и да помогнете за опазването на околната среда.

Оцени статията:
3.82/9
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....